2 Mart 2009 Pazartesi

Bazı kareler asla unutulmamalı...

1962 yılında Venezuella'da Sniper tarafından vurulan bir asker son anlarında papaza tutunuyor...


Yangından kurtulmak için yangın merdivenine koşan Diana Bryant adlı genç kadın ve Tiare Jones merdivenin çökünce çaresiz bakışlar altında aşağıya düştü. Bryant o anda öldü. Küçük kız ise hayatta kalmayı başardı. Boston'da bir kadın ve bir kız apartmanın yangın merdiveninin çökmesiyle düşmeye başlıyorlar. Bu fotoğraf yılarca güvenlik kampanyalarında kullanıldı.



1973 yılında Şili'de demokratik seçimle gelen Başkan Salvador Allende'nin askeri darbe sırasında ölümünden birkaç saniye öncesi. Fotoğrafı çeken kişinin 'kişisel güvenliği' için adının açıklanmasını istemediği sanılıyor.



1985'te Kolombiya'daki Nevado del Ruiz yanardağının püskürttüğü lavların 25 bin kurbanından biri de Omayra Sanchez'di. 3 gündür sular içinde kalan 13 yaşındaki Sanchez bu kare çekildikten kısa süre sonra öldü. Bu kare fotoğrafçı Frank Fournier'ye Pulitzer kazandırdı.



Sudan'da açlıktan ölmek üzere olan küçük bir çocuk ve arkasında bekleyen Akbaba.... Pulitzer ödüllü Kevin Carter bu ânı fotoğrafladıktan sonra akbabanın kaçtığını ancak küçük kıza yardım etmediğini açıkladı. Çünkü bölgeye giden gazeteciler bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hasta insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılıyorlardı. Bu olaydan sonra ağır depresyona giren Kevin Carter egzoz verdiği kamyonetinin içinde Walkman ile müzik dinleyerek intihar etti.



Yıl 1980Uganda'da açlıktan ölmek üzere olan bir çocuk ve bir misyoner.



1994'te Ruanda'da bu Adam Tutsi isyancılarıyla konuştuğu gerekçesiyle askerler tarafından bu hale getirildi.



Yıl 1992Somali'de bir Anne kıtlık sonucu ölen çocuğunun cansız bedenini kaldırıyor.



1996 tarihinde Angola'daki iç savaşta yaralanan ve şok içinde yaşayan küçük çocuklar.



Yıl 2001Pakistan'daki kampta hayata Veda Eden bir Afgan mülteci çocuk cenazesi için hazırlanıyor.



2002'de İran'da asker ve köylülerdepremde ölen kurbanlar için mezar kazıyorlar. Bir çocuk ise ölen babasının pantolonuna sıkı sıkı sarılmışyanıbaşındaki boşluğa babasının gömülmesini bekliyor.



11 Eylül 2001Amerikan tarihinin en büyük terör eylemi olan ikiz kulelere yapılan saldırıda çaresizce pencerelerden atlayan insanlar...



Çocuğuyla birlikte ABD askerlerine esin düşen baba oğlunu böyle yatıştırmaya çalışıyor. Irak2003



Yıl 2003Ebu Garip Hapishanesi. Amerikan askerleri işkence yaptıkları mahkumları böyle görüntüledi.

not: maille gelmiştir

Hiç yorum yok: