16 Ekim 2011 Pazar

Moskova Hakkında 3

Gelelim Moskova'da yaşayanlar için önemli olan 3. konuya. Moskova'da konut...

1998 yılında ilk gittiğimde elbette bu çok daha büyük bir sorundu. Daha doğrusu o zamanki sorunlarlaşimdiki sorunlar farklı diyelim. Bırakın lüks bir ev bulmayı, eli yüzü düzgün, büyük olmasa da temiz bir ev bulmak hayli zordu. En azından makul fiyatlarda. Burada bir parantez açmak istiyorum. O zaman bile Moskova'da makul fiyat ev konusunda Türkiye'den biraz farklı. O zamanlar temiz ve kokmayan bir ev bulmak tamamen şanstı ama iyi ki biz şanslı kesimdendik. İlk evimiz 2 oda idi. Moskova'da evler oda sayısı ile söylenir. Yani bir oda bir salon yoktur. Bizimki de 2 odaydı, siz isterseniz bir oda bir salon diye düşünebilirsiniz :) 80 metrekare kadardı ve oldukça uygun bir fiyata tutmuştuk. 700$. Ancak yeri çok güzeldi, merkezde, nehir kenarında harika manzarası olan bir evdi. Kızıl meydana yürüyerek 15dk uzaklıktaydı. Ev daha önce hep yabancılar oturduğu için temiz ve bakımlıydı. Mobilyasız ve beyaz eşyasız olarak tutmuştuk.

İkinci evim diğerinin hemen yanındaydı. Aynı manzaraya sahipti, yine daha önce yabancılar yaşadığı için temiz ve bakımlıydı. Yalnız 3 odaydı. Mobilyasız ve beyaz eşyasız tutmuştuk. Burada belirtmek istediğim temiz ve bakımlı derken, boyası badanası olan, böceksiz ve kokmayan ev demek. Yoksa Türkiye'deki gibi düşünmeyin. Bu evimiz de 800$ idi en son çıkmadan önce 1100$'a kadar çıkmıştı. Yine çok şanslıydık.

Üçüncü evim ise biraz daha uzaktaydı, çocukların okuluna yakın olması için tutmuştuk. Moskova'nın elit bir semtiydi. Ev harap haldeydi, o yüzden uygun fiyata tutup içini tamamen döküp yeniden yaptık. Mutfak dolaplarına kadar... Tam bir felaketti. Duvarlarda duvar kağıdı yerin gazete kağıdı kullanılmıştı, hem de kat kat... Ama yapıldıktan sonra güzel bir ev oldu. Elbette en ekonomik şekilde yeniledik. Yine 3 odaydı, mobilyasız ve beyaz eşyasızdı. Sadece salonumuzun 4'de 1'i kadar bir yarı kuyruklu piyano vardı. Kilerin yarısı da ev sahibinin eşyası ile doluydu. Yani aynı zamanda depo görevi gördük. Hala düşündükçe kızıyorum çünkü o kadar masraf yapıp 1700 dolara oturduğumuz evde bir de alanımız dardı. Ama çocukların okuluna yakın bulabildiğimiz en uygun evdi ve semti çok seviyordum.

Şimdi bunları okuyup herkesi bizim gibi şanslı görmeyin. Çok zor koşullarda, çok kötü evlerde yaşamak zorunda kalan arkadaşlarımız oldu. Ama karamsarlığa kapılmayın, şimdilerde evler daha bakımlı ve güzel. Sadece artık daha pahalı. Yani oraya taşınacaksanız ya alacağınız maaş bu fiyatları karşılayabilecek kadar olmalı ya da firmanız kiranızın tamamını ya da bir kısmını karşılıyor olmalı.

Bir diğer önemli konu da hangi semtte yaşayacağınız. Benim tavsiyem imkanınız varsa şehrin ne çok merkeznde ne de çok dışında yaşamayın. Merkez çok kalabalık ve trafiği çok kötü. Şehir dışı ise yeteri kadar güvenli olmayabilir.

Ev tutacağınız semt mümkün oldukça işyerinize yakın olmalı. Hatırlarsanız yazmıştım, Moskova=Trafik... Trafiği en aza indirgemenin ilk yolu işinize yakın bir yerde yaşamanız. Eğer bunu yapamıyorsanız, mesela işiniz merkezdeyse, merkezde ev kiraları çok yüksek olacaktır. O durumda hem sizin güvenli olacak ve gidip gelirken sizi çok yormayacak yerleri tercih etmelisiniz. Örneğin bence Leningradski Prospekt ve Taganskaya, Marksistkay'dan uzak durun! Kutuzovski Prospekt'in şehir merkezine yakın kısmından sakının. Çünkü buralar çok iyi semtler olsalar da en yoğun trafiğe maruz olan yerlerdir. Bunun yanısıra Leninski Prospekt belli saatlerde trafiğe maruz kalır ancak gün içinde nispeten rahattır ve diğer yerlerden biraz da olsa trafiği daha rahattır. Bunun ana sebebi ise neredeyse tamamen konut bölgesi olmasıdır, iş yeri çok azdır. Yine Leninski Prospekt civarındaki Akedemiçeskaya metro istasyonu ve civarı yaşama uygun bölgelerdir ancak Profnosoyuznaya prospekt günün her saati çok yoğundur. MGU yani Moskova devlet üniversitesi ve civarı da yaşamak için çok uygun, elit bölgelerdir. (Miçurinski prospekt, Mosfilmovskaya prospekt, Lomonosovski prospekt)

Malodejnaya metro ve civarı ile Rublovskoye yabancıların yaşamak için sıkça seçtiği bir bölgedir, özellikle Türklerin. Merkezden trafiği çok yoğundur ama yaşam alanı güzeldir.

Elbet daha pekçok bölge mevcut. Ancak bunlar benim yakınen bilip aklıma gelenler. Ev aramaya başlamadan önce mutlaka firmanızda uzun zamandır çalışan yabancılara fikir sorun, yardımlarını isteyin.

Evinizin nasıl olacağı daha çok sizin şartlarınıza bağlı. Eski stalin evlerinin birçoğu bakımdan geçmiştir ve güzeldir. Ama pekçoğunun girişi hala kötü durumdadır. Bunu ancak gezerek görebilirsiniz. Büyük çoğunluğunda yaşlı bir teyze güvenlik olarak girişinde oturur :D

Beton bloklar şehrin dışlarına doğudur. Genelde teknik sorunları olur. Ama şimdi yönetimi çok iyi olanlar vardır. Yine de ben çok tavsiye etmiyorum.

Kiremit evler vardır, dışları kiremit kiremit olur. Birbirlerinin birebir aynısıdırlar. Yine şehrin dışına doğrudur. Beton bloklardan daha yenilerdir ve güzellerdir.

Bir de yeni siteler vardır. Ful güvenlikli ve lüks daireler. Şehir merkezinden çok uzak değillerdir. Lüks bir yaşam sunarlar size. Çok pahalıdırlar. Örneğin bir arkadaşım 10bin dolara oturuyordu. Eğer firmanız karşılıyorsa hiç düşünmeyin bile, mutlaka faydalanın. Park eyri ve güvenlik sorununuz olmaz.

Bir de şehrin tamamen dışında siteler bulunmakta. Müstakil evlerden oluşan. Bunlarn fiyatlarını telaffuz bile etmiyorum :) Bu evlerin tek sorunu bence, şehre uzak oluşu ve ciddi trafiğe maruz kalacak olmanız.

Ben şehre mümkün oldukça yakın olmayı tercih ediyordum çünkü şehirde dolaşmayı seviyordum. Günde 2 bazen 3 yere gidebilmek istiyordum. Ama benim kafam rahat etsin, huzurlu olayım, evimin tadını çıkarayım derseniz o zaman şehir dışında daça adı verilen evleri de düşünebilirsiniz. Daça Rus'ların haftasonu evleridir ama son yıllarda sürekli yaşamak için de kullanıyorlar. Müstakil, bahçeli evklerdir. Çok lüksleri de vardır, standart olanları da...

Ev ararken sakın umutsuzluğa kapılmayın. Yüzde yüz istediğinizi bulamayabilirsiniz ama uzun arayışlardan sonra mutlaka içinize sinecek birini bulacaksınızdır. Belki de çok şanslı olacaksınız ve ilk gördüğünüz evi beğeneceksiniz kimbilir :) Yine de birkaç ev görmeden karar vermeyin. İyi bir evde oturmak için büyüklüğüne göre minimum 1500-2000 doları gözden çıkaracağınızı unutmayın :/

Evi beğenip kontratı yapacağınız zaman mutlaka yanınızda fotoğraf makinanız olsun ve evin içindekiler çekin. Evden ayrılacağınız zaman ev sahibiniz benim şunum da vardı, bunun şurası kırılmış gibi bahaneler üretebilir :) Çünkü depoziti geri vermek istemezler...

Son olarak şu iki şeyi unutmayın: evi ev yapan 4 duvar değil, içinde yaşayanlardır ve eğer orada yaşayacaksanız (Moskova'da) biran önce eviniz olduğunu kabullenmelisiniz. Çünkü aklınız geride kaldığı sürece mutlu olamazsınız. Belki birkaç ay belki 12 yıl yaşayacaksınız. Artık Moskova'nın eviniz olduğunu ne kadar çabuk kabullenirseniz o kadar mutlu olursunuz. Evet, ev Moskova'da halen bir sorun ama Moskova'yı yaşamak için değecek,inanın...

Moskova'da yaşamak değil, Moskova'yı yaşamanız dileğiyle... :)

8 yorum:

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Yaşım 50 oldu,bu yaştan sonra Moskova'da yaşayacağımı sanmıyorum ama yazılarınızı çok büyük bir ilgi ve merakla okuyorum. Sanırım benim yeni yerlere , kültürlere olan ilgim insanlarının nerede ve nasıl yaşadıklarıyla doğrudan ilintili. Paylaşım için teşekkürler ve iyi pazarlar !

tarchinbyseden dedi ki...

Teşekkürler colette :) sadece çok sevdiğim ve bildiğim bir yeri paylaşıyorum, bizler ilk gittiğimizde çok zorluklarla karşılaştık. Umarım yenilere yardımcı olabiliyorumdur ;)

LeylaK dedi ki...

Moscova'yı da merak ediyorum ama en çok görmek istediğim yer Petersburg.. Rusya'nın her bir köşesi bana soğuğun en yoğun yaşandığı yerlermiş gibi gelir :) sanki hiç güneş vurmazmış gibi, ve bence bu güzel bişey ;)

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

canım benim gerçekten de gitmeyi düşünenler için süper bir ön rehberlik olmuş yüreğine sağlık. sevgiler

tarchinbyseden dedi ki...

Örgüçantam teşekkürler :)

Leylacım Petersburg çok güzel bir şehir ama Moskova yılın 365 günü canlı, yaşayan bir şehir. Petersburg arada gidip gezmek için mükemmel :)

figoltx dedi ki...

Seden'cim kalemine sağlık yine harika bilgiler vermişsin. Bizim durum halen açıklığa kavuşmadı, beklemedeyiz. Bu durumda hayli stres yapıyor. Ancak, sanırım Morkova değil de Afrika'da başka bir ülke olacak. Hele bir açıklansa. Demiştim eğer Moskova'ya taşınırsak mutlaka gel. Biz nereye taşınırsak mutlaka ayarla ve geld iye değiştiriyorum o teklifimi. Sevgiler Kemya'nın cennet kıyısı Malindi'den...

Adsız dedi ki...

daha önce bakü'de yaşadım,şimdi almaty deyim.yani hep rus kültürü altında gelişmeye çalışılan ülkeler.ve anlattıklarınız burda karşılaştıklarımla aynı.algıda seçicilik olsa gerek.şuan da mobilyalı temiz bir ev arıyorum.ama merkezde yok eski rus binalarında,heyet anlayışı olanlarda yani...

neyse,son cümleniz etkiledi beni,biraz olsun eğretiliğimden kurtulurum belki..

tarchinbyseden dedi ki...

Sevgili Deren umarım arzu ettiğin gibi bir eve en kısa zamanda kavuşursun. sevgiler :)