20 Aralık 2010 Pazartesi

Çalıp çırpmaya alışmışız


Artık insanların kendilerine ait üretimleri yok gibi geliyor bana. Kolayını bulmuşuz artık nasılsa! Hele ki bu internet çıktığından beri. Herşey Copy-Paste yani Kopyala-Yapıştır. Peki bütün bu işlere harcanan zaman, emek, uğraş da kopyalanıp yapıştırılabilir mi? Hiç sanmıyorum!

Dün gece bir blogcu arkadaşımın yazısı ile başladı sinir harbim. Tabi o nerden bilsin. Gittiği, beğendiği bir yeri tanıtmak istemiş, internette şöyle bir gezmiş ve bir gezi sitesinde bulmuş aradığı bilgileri. O sitenin adresini de verip koymuş bloguna. Pek bir takip ederim arkadaşımın blogunu. Çok güzel yazar, güzel fotoğraflar çeker. Baktım yeni yazı var, balıklama daldım tabi hemen. Ve şok!

Gezi ile alakalı o siteden (sitenin reklamını yapmamak için koymuyorum) bulduğu yazı benim yazım! Evet benim yazım. Kısa bir yerini almış arkadaşım yazının ve link vermiş. Bir an kendimden şüphe ettim acaba dedim ben mi yanlış okuyorum yoksa ... Hemen girdim siteye, açtım yazıyı... Birebir benim yazım. Üstelik şu sıralar kitapçılarda boy boy satılan MEMLEKENT derisine de verdiğim bir yazı. Sinirden uyku falan kalmadı tabi sabaha kadar. Sonra şeytan dürttü, sitede yazılara bakmaya devam ettim. Bir de ne göreyim sadece o yazım değil, başka yazılarımı da (Ç)almışlar resmen!

Bir sürü mail attım siteye. Bu nasıl iştir, bu etik midir nedir? İyi ki bu yazılarım daha önce MoskovaLife'da yayınlandı da ispatım var elimde kapı gibi. Amcam kurmuş bir site, toplama koyuyor yazıları, üstelik de yazarın ismini yazma gereği bile duymuyor.

Oh ne ala memleket ya da internet. Kopyala yapıştır ben de yaparım ne olacak değil mi ama! Değil işte. Dur ve düşün! Bu insanlar bu işe emek vermiş, zaman vermiş, gönül vermiş de yapmış değil mi?

Bu herşey için geçerli aslında. Yazdığın yazı, çektiğin fotoğraf, boyadığın tablo, ördüğün patik... Akla gelebilecek herşey... Hayır yazılarımı kullanmadan önce bir mail atsalar seve seve izin verirdim zaten. Ben bu yazıları zaten paylaşmak, bilgi vermek ve tabi Moskova sevgimi göstermek için yazıyorum. Şu ana kadar da kimseye paralı vermedim ki yazılarımı. Sadece bir isim yazacak alta altı üstü... Ama artık bu haklarını kaybettiler tabi. Kalkacak o yazılar o siteden ve artık gözüm üzerlerinde! Sürekli kontrol edeceğim...

Daha fazlasını da yapacağım, anlaşılan şart oldu. Yazdığım yazılar, çektiğim fotoğraflar ve yaptığım her ürün için, resimlerim için telif hakkı alacağım.

7 yorum:

Noni dedi ki...

Canım benim çok üzüldüm ben böyle birşeyin olmasına, bir yandan ben orda link koymasam bu kişiler yazını hala izinsiz yayınlamaya devam edeceklerdi ama öte yandan seni tüm gece uykusuz bıraktığım için de çok üzüldüm :( ben de şimdi yazımı değiştirdim, o linki kaldırdım ve bir açıklama yaptım yazımd... tüm emek hırsızlarını kınıyorum!

lolipu dedi ki...

aynı şey geçenlerde benim başıma geldi desem. Şöyleki, izlediğim bir bogda benim aylar önce keçeden yaptığım (kendi tasarımım üstelik)bir çalışmanın aynısı ama çok kötü bir taklidi. Yazdığı yazıyı okudum, hiç ne adım geçiyor, ne de bir yerlerden görüp de yaptığına dair bir cümle. Napıyım napıyım diye kafayı yedim. sonunda yorum yazdım. 'Aynı tarz çalışmalardan ben de yapıyorum. Burda , burda ve de burda diye linkleri yolladım' Yoruma gelen cevap şöyle'seninkilere baktım çok güzeller ben daha yeniyim umarım seninkiler kadar iyi olur. Ben de bu hafta aynı şeyi ... dergisi aldığımda yaşamıştım.Uydurduğum bir şal modelinin aynısı vardı'

Buna ne dersin? Sadece fikre ve emeğe saygı diyorum. sonuçta internet sonsuz bir kaynak. Ama bari bir isim geçsin di mi? ve ya tıpa tıp aynısını yapmada, kendinden birşeyler kat.

sesiber dedi ki...

Bu konuda akıl sağlığım yerinde olduğu müddetçe duyarsız kalmayacağım. Böyle haberleri duyunca, kendi tasarımlarım çalındığında neler hissediyorsam, emeği çalınan kim varsa onun için de aynı derecede canım sıkılıyor. Çalan insan müsveddeleri için üzülüyorum, onlara acıyorum. Bir de bunu kılıfına uydurup, insanı aptal yerine koyup yapanlar var ki, kul hakkı diye birşey varsa bunlar da dahil hiçbirine hakkımı helal etmiyorum. Eğitim şart!!!

tarchinbyseden dedi ki...

Nonim iyi ki o postu yayınlamışsın, hiç üzülme, çok iyi oldu. Ama ben ne yaptım :) biryerden :))) sitenin alt yapısını yapan adamın telefonunu buldurdum ;) hatta adresi bile var artık bende :D açtım bugün telefon, güzelce ağızlarının payını verdim. Adam en çok da telefon numarasını nasıl bulduğuma şaşırdı hehehe... Neyse sonuçta 2 yazım kalkmış baktım, akşam diğerlerini de kontrol edeceğim.

Lolipu çok haklısın. Son derece can sıkıcı bir durum. İnsanlara hakettikleri değeri neden veremiyoruz bi bilemiyorum. Bu insanlar aslında sadece kendilerini kandırıyor, yazık acıyorum.

Sesiber... çok sağol şekercim, verdiğin link çok işime yaradı. Artık benim de blogum sağ kliğe kapalı :) çok sağol...

figoltx dedi ki...

Dedigin gibi Seden'cim emege saygi yok. O kadar ugras, kafa patlat, vakit ayir bir copy paste ile çalsinlar. Ne kolay is! Pek güzel yaptin peslerine düsmekle.
Nasil yapiliyor blogda sag klige kapatmak? Bana da gönderbilir msin o linki. Ben de yapayim bari. Sevgiler...

Haydins dedi ki...

Bunun örnekleri o kadar çok ki.. Uğraşmak gerek ciddi anlamda, peşini bırakma tabi..

tarchinbyseden dedi ki...

Face'den yazdım Figencim :)

haydins haklısın uğraşmak gerek. Araştırıyorum bu konuyu...