22 Ağustos 2011 Pazartesi

Calzone yaptım :)




Moskova'da Akademia adında bir restoran zinciri var. Pizzaları oldukça iyidir. Ama sandviçlerini tavsiye etmem :)

Neyse konumuza dönelim. O restoranda yemekten hoşlandığım tek yiyecek tavuklu calzone idi. Nerden esti de aklıma geldi bilmiyorum, bugün calzone yaptım. Ama çocuklar yiyeceği için daha pizza tadında olsun diye tavuk yerine sosli yaptım. En yakın zamanda tavuklusunu da yapacağım ;)

Ayrıntılara gelirsek, işte tarifi:

Hamuru için:

* bir su bardağı sıcak su
* 2 tatlı kaşığı kuru maya
* bir tatlı kaşığışeker
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı (arzuya göre başka bir sıvı yağ, margarin ya da tereyağı da olur ama madem akdeniz mutfağı bence en çok zeytinyağı yakışır ;)
* 3-3,5 bardak kadar un


Mayayı sıcak suyun içine serpiştirip şekeri ekleyin, birkaç dakika beklesin. Tuzu ve yağı da ekleyin. Azar azar un ekleyerek hamur haline getirin. Minimum 10 dakika yoğurun. Yuvarlayıp bir cam kaseye koyun, üzerine nemli bez örtün, 1 saat bekletin.

İçi için:

* yarım çay bardağı zeytinyağı
* orta boy bir soğan (kırmızı hoş oluyor)
* bir diş sarımsak
* 2 orta boy domates
* bir büyük boy dolmalık biber
* 3 sosis
* bir avuç kadar çekirdeği çıkarılmış zeytin
* 200gr mozzarella peyniri (lavaş peyniri de hoş oluyor)
* bir avuç kadar haşlanmış mısır tanesi
* bir çay kaşığı kekik
* bir çay kaşığı fesleğen
* tuz ve karabiber

Soğanı piyaz doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar pişirin, sarmısağı bıçakla ezip ekleyin. Tavsiyem eğer evde hazırlıyorsanız otlu zeytinyağı kullanabilirsiniz. İçine küçük küçük doğranmış biberi ekleyin, biraz pişmelerini bekleyin. İnce doğranmış sosisi ekleyin. Rendelenmiş domatesi de ekleyin 3-4dk pişirin. Ateşten almadan önce zeytin, mısır ve baharatları katıp karıştırın, ateşten aın.

Hamuru 4 eşit parçaya bölüp her birini yaklaşık 20cm çapında açın. Yarısına hazırladığınız içten koyun, üzerine küp doğranmış mozzarella ya da rendelenmiş lavaş peynirii serpip kapatın.Kapandığında yarım ay şeklinde olacak, kenarlarını ıslatarak yapıştırın, arzu ediyorsanız parmaklarınızla bükerek şekil verebilirsiniz. Üstlerine incecik yumurta sarısı sürün. Çok kalın tabaka halinde olmasın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Servis tabağına aldığınızda mutlaka üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirin. Yine eğer hazırlıyorsanız biberli acı zeytinyağı daha güzel olur. Afiyet olsun ;)



2 yorum:

Vintage Duygular dedi ki...

Bunu denemek istiyorum.Not ettim.Tesekkür ederim,eline saglik ;)

tarchin dedi ki...

Şimdiden afiyet olsun :)