4 Temmuz 2008 Cuma

Yaza yeni geziler - Moskova

Moskova’nın parkları bahçeleri malum da artık aynı yerlere gitmekten aynı yerleri okumaktan sıkıldıysanız, sizi Moskova’da daha az bilinen mekanlara davet edelim. Bu parklar belki boyut olarak daha küçük olabilir, ya da içinde onlarca binayı müze olarak barındırmıyor olabilir ama hepsinin Rus tarihinde önemli yerleri olduğu bir gerçek. Üstelik bu mekanlar dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği de yapmış. Puşkin, Blok, Aksakov, Vrubel gibi sanatçılara bu yerlerin doğal güzellikleri ilham vermiş. İşte sizlere bu yaz keşfedebileceğiniz üç yeni mekan:

Abramtsevo – Aмбрамцево

Abramtsevo’nun sadece küçük bir park içinde küçük, sevimli bir malikaneden oluştuğunu söylemek haksızlık olur, çünkü burada bunlardan çok daha fazlası var aslında. Burası Rusya’daki sanatların gelişimi ile yakından ilişkili bir mekandır. Malikane ilk olarak ünlü yazar Sergey Aksakov’a aitti ve genelde Nikolay Gogol, İvan Turgenov gibi ünlü yazarları ağırlardı. Gogol klasik romanı “Ölü Ruhlar”ın ilk halka okunmasını burada yaptı. Abramtsevo’nun ikinci kayde değer yaşantısı ise, buranın 1870’de sanat kolleksiyoncusu Savva Mamontov’un malikaneyi alması ile başlıyor. Mamontov buraya İlya Repin gibi büyük ressamları davet etmiş ve malikanenin arazisinde bulunan atölyeleri kullanmalarını sağlamış. Örneğin, burada Mikhail Vrubel Moskova’nın ünlü “Metropol Oteli”nin gözalıcı güzellikteki seramiklerini yapmış. Dış yüzeyde yer alan bu seramikler otelin en çarpıcı yönünü oluşturuyor. 20. yüzyılın başlarında da ünlü Rus yönetmen Konstantin Stanislavski burada, Rimski Korsakov’un Rus Foklorik temalerı üzerine drama ve operalar sahnelemiş. “Kar bakiresi” gibi. Ambramtsevo’da sahne setleri Victor Vasnetsov, Mikhail Vrubel gibi ünlü sanatçılarca dizayn edilmiş. Bahçede yer alan malikane, ortaçağ Rus oyma sanatının ruhunu ve stilini üstünde taşıyan ve Rus kğltürü hakkında pek çok bilgi sahibi olurken doğa yürüyüşünüzü geçirebileceğiniz güzel bir yer. Yine burada bulunan resimli seramikleri ile meşhur kiliseyi de kaçırmayın.
Abremtsevo Moskova’nın kuzeyinde, Kotkovo kasabasının yakınında.


Vyazemy malikanesi

Hafta sonu hava güneşli ve güzel. Siz de bu güzel havayı Ruslar için çok önemli bir kişi olan, dünyaca ünlü şair ve yazar Puşkin’in çocukluğunu geçirdiği malikaneyi görerek değerlendirebilirsiniz. “Aleksandr Puşkin bizim herşeyimizdir” Bütün Rus öğrenciler, öğretmenlerinden daha ilk sınıflardan itibaren bunu duyarlar. Ünlü şair Puşkin’in 6 Haziran’da doğum gününün de festivallerle kutlandığı Bolşiye Vyazemy, Moskova’ya çok da uzak olmayan, hem parkı hem de müzesi gezi için keyifli bir mekan. Zakarova ve Vyazemy adları ile iki ana malikaneye sahip park Puşkin’in çocukluk yıllarını geçirdiği, hayata başladığı yer.

Vyazemy malikanesi, Puşkinin akrabalarından Galitsin ailesine ait olup, bir park ve malikane kompleksidir. 16. yüzyılda yapılmış olan komplekse 19. yüzyıla kadar pekçok yeni eklentiler olmuş, kompleks zaman zaman yenilenmiş. Tecelli kilisesi, çan kulesi, güzel parklar, gölcükler ve malikanenin kendisi yenilenmiş olmalarına rağmen, Puşkin çocukken oradaydı hepsi. Burası daha çok, Puşkin’in şairane ana vatanı olarak adlandırılır ve puşkin burada Rusya’nın doğal güzelliği ile tanışmış. Burada ulusal müziği, peri masallarını ve en önemlisi de Rus dili ile tanışmış. Bu müze park, Adinsova reyonundan 30 km uzaklıkta.


Şahmatovo

“Şahmotovo’nın ana görevi, Moskova’ya cennetten bir parçayı yakıınlaştırabilmek” A.Blok
Yine bir hafta sonu geldi ve eğer bu hafta sonu Moskova’nın trafiğinden, stresinden uzak, yeşillikler içinde, kültürel bir gezi yapmak istiyorsanız bir seçeneğiniz de Aleksandr Blok’un evi olabilir. Şakmatovo’da yer alan malikane hem müzesi ile kültürel yönden, hem civarının güzelliği ile görsel açıdan sizi mutlu edebilecek bir yer. Ünlü şair ve oyun yazarı Blok’un burada nasıl bu kadar güzel şeyler yazdığını anlamak hiç de zor değil.

Solneçnorsk tarafından Moskova’ya 82 km uzaklıkta olan malikane aynı zamanda Senez gölüne ve kışın bir buzul göl haline gelen Bezdonneye’ye de oldukça yakındır. Büyük, geniş İtalyan pencereli malikanenein ana binası 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir ve ünlü şair Aleksandr Blok, 1910 yılında kütüphanesi için binaya ek kanat yaptırmıştır. Pencereleri ve balkon terası ağaçlı bahçeye ve gölcüğe bakar. Burada edindiği doğa izlenimleri pek çok şiirinde kendisini göstermiştir. Bu evin Blok’un hayatındaki bir başka önemli yeri kaplaması da, şairin hayatının aşkını da burada bulmasından kaynaklanıyor. Şair malikaneye oldukça yakında oturan ünlü Rus bilim adamı Dimitri Mendeleyev’in kızı Lyubof Mendeleyev ile burada evlenir. İlk dönem şiirlerinde sık sık ondan bahsetmiştir. (Güzel Bir Kadın Hakkında Şiirler).Şahmatovo’ya kadar gitmişken yine yakınlarda bulunan, 1361 yılında Sergey Znadojenenski’nin çırağı Papaz Mefodi tarafından yapılmış olan Nikolayski Peşonski manastırı görmelisiniz.

Hiç yorum yok: