Güneş Moskova’yı ısıtmaya başlamış, ağaçlarda tomurcuklar belirmişken hafta sonu ne yapacağız diye düşünenlere sadece bir saat uzaklıktaki Sergieva Manastırı’nı hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Kışın karlar altında muhteşem görünen bu manastır baharda ise yeşillikler içinde bir cennet bahçesinden farksız.
Manastır üç önemli katedralden oluşur. Troitsky Sabor, Troise Sergieva Manastırı’nın en önemli katedralidir. Bu manastırı bu kadar önemli yapan özelliği ise manastırın en önemli azizi olan Sergei Radonejsky’nin altın ve gümüş kaplama gösterişli mezarının burada yer almasıdır. Bu manastırda pek çok Rus prensi ve çarı vaftiz edilmiştir ve savaşlaran önce burada ayinler düzenlenmiştir. Tahta geçen hükümdarlar da burada burada dualarını etmişlerdir. Bu manastırda çok üznlü sanatçılara ait geniş bir ikon kolleksiyonunu da görmek mümkündür. Uspensky Sabor manastırın en büyük katedralidir. Çar İvan Grozny’nin isteği üzerine Kazan ve Astrahan zaferlerinin anısına inşa edilmiştir. Bu katedralin mimari yapısı Kremlin’de bulunan aynı adlı katedralle aynıdır ancak ondan daha büyüktür. Katedraldeki freskler Yaroslavl ve manastır ikona ressamları tarafından yapılmış, günümüze kadar restore edilmeden saklanabilmiştir ve görülmeye değer eserlerdir. Trapeznaya Palata aynı dönemde inşa edilmiş katedrallerin en büyük ve en güzellerinden birisi olarak Kabul edilir. Zengin, etkileyici dekoru, rengarenk cepheleri, oymalı beyaz sütunları ve II.Yekaterina tarafından yaptırılan iç süslemeleri ile katedralden ziyade bir saray havasındadır.
Tarihi güzelliklere sahip bu din merkezini gezmenin yanısıra, gezinizi doğal güzelliklere de dikkat ederek geçirmenizi tavsiye ederim. Zira özellikle manastırın uzaktan görüntüsü tablolardan fırlamış gibidir. Oralara kadar gitmişken, manastırın önünden hiç ayrılmayan kuşlara yem atmayı ve manastırın giriş kapısının hemen karşısında yer alan otantik restoranı denemeyi de unutmayın.
1 yorum:
Merhabalar,
Moskova ve özellikle metroyla ilgi yazılarınız için emeğinize sağlık.
Moskova Metrosu üzerine bir araştırma yapıyorum. Aylık kültür-sanat dergilerinden birinde yayınlanacağı gibi, aynı zamanda bir slayt çalışması da yapılacak. Sözkonusu çalışmada kullanılmak üzere yüksek çözünürlüklü metro istasyon fotoğraflarına ihtiyacım var. Özellikle metronun sanat ve estetik değerini ifade eden fotoğraflar...
Yardımcı olabilir misiniz?
Saygılar
Yusuf Nazım
yusuf.nazim1@gmali.com
Yorum Gönder